RSS

Цените на горивата и голямото реване

24 мар.

Отново се повишиха цените на горивата и се започна с голямото мрънкане срещу Лукойл, срещу картели и тем подобни. Типично по български намерихме виновен и както винаги в нас няма никаква вина и те само ни използвали.

Тъй като през миналата година 5 месеца живях в Швейцария ще ви опиша защо те не мрънкат за подобни увеличения, като това не е свързано само с по-високия стандарт на живот.

Като за начало ще ви разкажа доколко те зависят от тези горива…

Когато пристигне човек например на летището в Цюрих и слезне 2 нива по-надолу ще разбере, че там може да хване влак към всяка точка на държавата, а когато пристигне в съответния град или село на гарата ще го очаква градски транспорт(графикът, на който е съобразен с всеки влак) и без излишно чакане ще го откара до крайната цел на пътуването.

Да направим съпоставка – когато чужденец пристигне в България… горкият човек, дано да е приготвил заплатата за такси. А когато българин пристигне на летище София – принуден е отново да търси такси, за да стигне до дома си, ако е в София. Ако не е… дано да е пристигнал сутринта на на летището… От тук нататък накъдето и да тръгне този човек ще трябва да използва или автобус или кола, тъй като държавата упорито се опитва да елиминира електрическият транспорт, който основно се използва в развитите страни. Тук трябва да отбележа, че не само сегашните големци се опитват да го елиминират – от „страхотният“ Иван Костов всичките имат пръст в цялата работа, но и упоритостта на сегашните не трябва да се подценява!

Цените на горивата в БГ са и оправдание за увеличението на цените на хранителните продукти. В Швейцария и на това са намерили решението. Рекламата на основна верига Супермаркети е, че всичко се доставя „от региона за региона“. Вече е ясно, че транспортните разходи там не оказват голямо влияние на цената. В БГ това трудно би се получило, имайки предвид как един обикновен малък производител може да предлага продуктите си в голям хипермаркет в района си… т.е. НИКАК! Така ще купуваме от Кауфланд чесън от Китай, картофи от Египет и т.н., и пак ще се чудим защо било скъпо…

Когато казах на един швейцарец, че в България хората протестират срещу високите цени на горивата, той ми каза – И при нас се повишиха, но ти винаги може да отидеш на работа с колело или с влака! Човекът си мисли, че навсякъде е като при тях… но не знае, че българина ще отиде с последните си пари за хляб, но с колата!, че колелото е възможно най-рядко използваното транспортно средство(не само заради липсата на инфраструктура) и че комплексите не позволяват да се качи на градския транспорт. Но винаги виновен ще е друг!

А виновни сме си само ние, понеже все си мълчим, когато ни правят на луди. След като в цяла Европа се влагаха огромни цифри пари в железопътна инфраструктура – при нас се опитваха да убедят обществото, че такъв вид транспорт не ни е нужен. И тъй като явно добре са успяли да излъжат доста хора вече обществото е настроено на тяхна страна. Преди се борех срещу това, днес вече не се боря – обществото нека да има това, което иска. Пък после, ако трябва и арменския поп ще е виновен, че пак нищо не се получава…

…И така трябва да бъде, докато това общество не се усети, че от много години ги правят на луди, дори и понякога успяват да ги накарат да ги подкрепят в далаверите ония там „отгоре“…

И пак всички да си мислят, че някой друг им е виновен, че цените на горивата толкова пряко ги засягат…

 
Вашият коментар

Публикувано от на 24 март, 2012 в Общество, Позиция

 

Вашият коментар